See me, Hear me, Meet me
In ‘See me, hear me, meet me’, nodigt een groep jongeren van Voices of Tolerance de bezoeker uit om hen te ontmoeten in woord, beeld en geluid. Wat betekent het om 15 jaar te zijn in een cultureel diverse samenleving? Hoe tolerant vinden zij de stad, zichzelf en elkaar? De kunstproductie is het resultaat van een samenwerking tussen jongeren en kunstenaars. Gezamenlijk onderzoeken zij het thema tolerantie in kunstwerken en installaties waarin afwisselend duidelijke statements en innerlijke monologen zijn te zien en te horen.
Deze stemmen hebben de kunstenaars willen vangen in kunstwerken, die het thema van verschillende kanten belichten. De jongeren realiseerden een neonwerk, een muurkunstwerk, een soundscape, een fotoserie en een VR movie. De uiteenlopende gedachten van de jongeren laten zien dat we allemaal mensen zijn met een eigen blik op de wereld. Zij vertellen over hun persoonlijke ervaringen, uitten hun frustratie en verbazing en stelden vragen. Over één ding zijn de Voices het in ieder geval eens: wanneer we elkaar ontmoeten kunnen we meer begrip krijgen voor elkaar.
Neonwerk
Just Talk to me Op het eerste gezicht zie je misschien niet meteen wat hier staat. En dat is ook precies de boodschap van dit kunstwerk: soms moet je beter je best doen om een ander te begrijpen. Dan kom je erachter dat de ander misschien toch iets minder vreemd is dan je dacht. ‘Praat gewoon met me’ is een uitspraak van een van de jongeren die verbaasd is over mensen met vooroordelen, en hoe die hun gedrag beïnvloeden. Kijk verder dan je eerste indruk, sta open voor het onbekende, Just talk to me!
Muurkunstwerk
Proud to be In de gesprekken over tolerantie komt al snel de vraag naar boven; kun je jezelf zijn? En wanneer ben je dat eigenlijk? Welke eigenschap is echt van jou en is niet bijvoorbeeld een manier om geaccepteerd te worden of om confrontatie uit de weg te gaan? Proud To Be is een ode aan identiteit. De jongeren van Voices of Tolerance begrijpen als geen ander dat tolerantie gaat over het kunnen zijn wie je bent. En dat jezelf zijn vooral gaat over durven zeggen waar je trots op bent.
VR movie
See me, hear me, meet me In het titelwerk van de kunstproductie staan bezoekers oog in oog met zes jongeren in Virtual Reality. Op verschillende plekken in Amsterdam dragen zij hun eigen spoken word tekst voor, waarin zij hun gedachten over tolerantie met jou delen. Samen met stadsdichter Gershwin Bonevacia onderzochten de jongeren wat tolerantie voor hen betekent. De een heeft een duidelijke opdracht voor je. De ander reflecteert op zijn eigen handelen. In deze 360 film ontmoet je van heel dichtbij zes jongeren die deelnamen aan deze expositie.
Fotoserie
Here I am In drie verschillende (grootstedelijke) omgevingen zijn deze jongeren een opvallende verschijning. Het is niet duidelijk of zij een vreemde eend zijn of zich juist zelfverzekerd bewegen. Is de omgeving hun vriendelijk of vijandig gezind? Tolerantie gaat volgens deze jongeren over het gevoel ergens bij te horen. Voel je je meer thuis op een plek met gelijkgezinden? Of draag je je thuis met je mee, waar je ook heengaat?
Soundscape
Talking Tolerance Talking Tolerance geeft een inkijkje in de gesprekken die de jongeren met elkaar en met de kunstenaars voerden tijdens het creatieproces van de verschillende werken. We horen en zien de gedachtegangen en uitspraken van de jongeren waarmee uiteindelijk deze expositie tot stand kwam. Soms zijn het harde statements, maar soms ook onderzoekende gesprekken waarin een mening zich nog duidelijk aan het vormen is. Naast flarden van de gesprekken tussen de jongeren en de kunstenaars zijn er ook rapteksten (in wording) die de jongeren schreven tijdens de workshops.