
Vrijheid en (religieuze) tolerantie. Belangrijke begrippen waar elke jongere anders over denkt. Al die verschillende meningen en stemmen tellen. Daarover, en over wat vrijheid en tolerantie nu voor jongeren betekenen, gaat het vmbo-programma Voices of Tolerance: een vernieuwend programma voor (cultuur)educatie van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
Waarom in Ons’ Lieve Heer op Solder?
Het museum wil met haar historische collectie niet alleen laten zien wat geloofsvrijheid en (in)tolerantie vroeger betekenden. Ze probeert de geschiedenis te koppelen aan het heden en zo het relevante verhaal van (religieuze) tolerantie te vertellen.
Daarvoor moeten we kort de geschiedenis in. Op de zolder van het museum zit een katholieke huiskerk uit de zeventiende eeuw. Amsterdam was in die tijd protestant en het stadsbestuur vond dat andersgelovigen hun religie maar thuis moesten beoefenen, zeker niet in het openbaar. Ook mochten alleen protestantse kerken nog in het straatbeeld zichtbaar zijn. Daarom bouwden de katholieken hun kerken voortaan in huis, bijvoorbeeld op zolder. Maar hoe vrij waren de katholieken dan écht? Hoe vrij ben je als je je geloof en je identiteit moet verbergen? Vandaag is die vraag nog steeds actueel.